fredag 31 juli 2009

Dubbdäcksfrågan en parallell

Inlägget i SvD om klimatfrågan och hur den har blivit till en masspsykos har en parallell i dubbdäcksfrågan, om än i mycket mindre skala. Politiker och media har låtit sig övertalas av forskare som hävdar att tusentals människor dör av dubbdäck. Detta trots att dubbdäck har en avgörande betydelse för säkerheten vintertid också för de som kör utan dubb i vinterdäcken. Media belyser bara den ena sidan av frågan, den andra sidan släpps inte fram.

Jag har själv skrivit en debattartikel nyligen med anledning av politikernas beslut att låta kommunerna ta ansvaret för lokala dubbdäcksförbud i tätorter. Tyvärr har vare sig DN eller SvD plats att ta in den. Ändå är det nu någon behöver höja rösten, innan man har hunnit ändra lagen som skall ge kommunerna rätt att bestämma om dubbdäcksförbud.

Lokala dubbdäcksförbud kommer att få såväl ekonomiska som säkerhetsmässiga konsekvenser för många bilister. Sådana dubbdäcksförbud kommer att påverka även de som bor utanför staden, kanske på gator som knappt underhålles vintertid och där det leker små barn.

Idén om att förbjuda dubbdäck drivs på trots att fler och fler bilister väljer dubbfria däck istället för dubbdäck. Låt detta fortsätta istället för att tvinga bilister som kanske nyligen har köpt nya dubbdäck att göra sig av med dess för en spottstyver för att istället köpa nya dubbfria däck, som de dessutom känner sig osäkra med om de inte är mycket vana bilförare.

2 kommentarer:

Snowroller sa...

Du kanske ska låta trycka upp din artikel och be ditt bibliotek ha den tillgänglig på nån plats där lokala nyheter ska finnas tillgängliga. På så sätt finns det alltid nån som läser den till slut. Ett alternativ är att be nån liten lokaltidning föra in den.

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

Hej och tack för Dina vänliga kommentarer. Jag överväger hur jag skall göra. SvD sa' att jag var välkommen tillbaka till hösten, men då är antagligen beslutet redan fattat att kommunerna själva skall ta ansvaret för dubbförbud.

Halvard Nilsson