onsdag 4 november 2009

Snö ända ner i Skåne

I Aftonbladet uttalar sig en meteorolog om att snön inatt(onsdag)kan svepa ner över södra Sverige.

Många har fortfarande sommardäck på och det är verkligen livsfarligt att åka med dessa på vinterväglag. Sommardäck är gjorda med en gummiblandning som är anpassad för körning sommartid. Vid kyla och särskilt på is och snö så greppar de helt enkelt inte.

Har man inte bytt till vinterdäck är det bättre att låta bilen stå! Transportstyrelsens bestämmelse om att vinterdäck är obligatoriska från 1 dec till 31 mars tar inte hänsyn till vädervariationer som kan förväntas den här tiden på året. Det borde ha stått att vinterdäck krävs vid vinterväglag, åtminstone från 1 oktober till sista april.

2 kommentarer:

SK sa...

Idag, 2 december, small i morse på E6 vid Löddeköpinge. Både nord och sydgående.

Kör nu dubblösa vinterdäck, efter 20 bilar med dubbdäck.

Nu är jag pensionär och stannar hemma om det är, eller finns risk för, snö eller is.

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

SK kör numera på dubblösa vinterdäck. Klokt nog stannar han hemma vid risk för riktigt vinterväglag. Ju fler som kör odubbat desto halare blir det eftersom ruggningen försvinner. Tänk på det!

Att det smäller i Skåne när det blir halt beror dels på att andelen dubbdäck är mycket låg jämfört med övriga Sverige, dels på att det tyvärr finns fler bilister som kör med sommardäck på vintern också jämfört med övriga landet, vilket är livsfarligt!