tisdag 9 februari 2010

Expressens nonsensledare

Söndagen den 7 februari skrev Expressens politiske redaktör Anna Dahlberg en ledare "Dumt om dubbdäck". Ja, det kan man verkligen säga var en bra rubrik på hennes ledare. Den innehåller så mycket förutfattade meningar och felaktigheter om dubbdäck att det måste bara bemötas. Jag skrev ett inlägg i debatten till Expressen, men tyvärr ville de inte ta in den. De tycker väl att det räcker med att de får säga vad de vill utan att få kritik i den egna tidningen.

Jag har därför skrivit en utförligare artikel som nu finns publicerad på Newsmill (mitt debattinlägg till Expressen var snällare). Läs gärna artikeln på Newsmill, där finns också fler inlägg om dubbdäck.

Expressens ledare handlar också om Motormännens undersökning av dödsolyckor där de fann att åtta av tretton bilar inblandade i halkrelaterade dödsolyckor var utrustade med dubbfria vinterdäck. Ändå finns dubbfria däck bara på tre av tio bilar. Undersökningen, som sågas av Expressen på grund av sitt begränsade underlag finns publicerad i flera tidningar. Vägverket menar att undersökningen är alltför liten för att man skall kunna dra några slutsatser. Man kan ändå inte bortse ifrån att det finns en klar indikation att det är större risk att köra på vinterväglag utan dubbdäck. Flera personer har dött under denna korta tidsperiod i bilar med dubbfria däck än i de bliar som hade dubbdäck. Man ska nog inte helt såga undersökningen såsom Expressen och Vägverket gör.

Inga kommentarer: