lördag 27 september 2008

Överdriven säkerhet?

Sist jag flög hem från Norge flög jag från Gardemoen. Det var långa köer före säkerhetskontrollen, som tog cirka en kvart, och mycket stressigt säkerligen för personalen. Det blev ju inte bättre av att känsligheten i metalldetektorn var så hög att jag orsakade larm i apparaten trots att jag bara hade en enkel slipsnål och ett mindre metallspänne på skärpet. Jag blev uttagen för närmare kontroll och fick till och med ta av mig skorna så att kontrollören kunde känna under mina fötter att jag inte hade något vapen eller annat farligt.

Efter en sådan pers, när man tvingas klä av sig vissa plagg, så känner man sig väldigt utsatt. Den personliga integriteten är helt borta. Min kavaj låg med plånboken i en plastlåda långt ifrån mig på ett rullband, fritt fram för vem som helst att plocka till sig plånboken, nycklar mm. Jag har faktiskt haft funderingar på att anmäla tillvägagångssättet till någon, men till vem?

De som är ansvariga har tydligen otillräckligt med resurser att genomföra en kontroll på ett acceptabelt sätt. Då får det bli som det blir.

Att flyga är inte längre lika attraktivt, men det är klart att när man måste så är det bra om de som utgör ett hot kan tas fast innan något händer. Sen är det ju lite löjligt att flera ton med dricka, tandkräm etc måste slängas regelbundet. Kan man inte hitta på något bättre sätt?

Inga kommentarer: