torsdag 17 december 2009

Dubbfritt om två veckor

Hur skall det bli när dubbförbud införs i Stockholm och alla så småningom, inte bara bussarna, skall köra dubbfritt?

Nu, dagarna efter snöovädret, varnar Vägverket för halt väglag. Om något år kanske flertalet Stockholmare har tvingats byta till dubbfritt och då blir det ännu halare med fler olyckor som följd, något som inte alls bekymrar miljöbitna politiker.

Snökaos i hela Europa den 19 dec skapar naturligtvis stora problem. Bilisterna saknar inte bara dubbdäck, de flesta saknar vinterdäck. Att halka runt på sommardäck går bara inte. De flesta kommer inte ur fläcken, och gör de det så hamnar dom snart i diket.

Bussarna i Stockholm har aldrig haft särskilt bra däck på vintern, om de ens bryr sig om att byta däck när vintern kommer. Dubbdäcken skapar ett ökat grepp för de som kör odubbat, men det hjälper föga på en buss med däck som glider lätt på halt underlag. Men det blir ännu värre den dagen alla bilar i Stockholm tvingas köra dubbfritt. Alla polerar, ingen skapar grepp. Att väghållarna inte mäktar med att hålla vägarna farbara är dagens händelser bevis nog.

Ledbussarna är ännu sämre i svår halka än vanliga bussar. Det bakre delen kan lätt gå sin egen väg, särskilt om den inte har bra vinterdäck.

Nu är dubbförbudet på Hornsgatan från och med 1 januari ett faktum, och politikerna lär driva igenom att det skall gälla hela Stockholm, om inte annat så med hjälp av miljözoner. Säkerheten struntar man i, bara man kan skryta med att Stockholm är en av världens renaste städer, med eller utan dubbdäck.

2 kommentarer:

info sa...

Jag har kört dubbfritt i Stockholm i sju år och kör ca 10 mil om dagen, har inte haft ett ända problem. Jag kör både motorväg och inne i stan. Vi har knappt någon snö i den här staden, det vi har nu är extremfallet. Förra vintern slängde jag på vinterdäcken 4 januari.

Jag har inga som helst problem att ta mig fram eller att bromsa i Stockholm. Några stolpskott finns det alltid som inte kan köra, men på dem som hjälper inte dubbdäck i alla fall.

God Jul,
Christer

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

Tack Christer för Din kommentar. Visst går det att köra med vinterdäck utan dubb också, men än så länge har alla de som kör odubbat hjälp av att dubbdäcken skapar bättre friktion även för de som kör odubbat.

Problemet som jag ser det är att man tvingar folk att köra dubbfritt genom förbud. Det och avgifter tycker jag är fel. Det finns trots allt de som verkligen har behov av bra vinterdäck med dubb.