söndag 1 januari 2012

Raketspik PM10, PM2,5Årets nyårsraketer orsakar extremt höga värden för både PM10 och PM2,5. Detta visar klart och tydligt att det finns också andra orsaker till partiklar än de som kommer från inter- aktionen mellan däck och vägbana.

Diagrammen är från Stockholms och Uppsala Läns luftvårdsförbunds webbsida slb.nu.

Jämfört med 2009 och 2010 är nivån extremt hög. Då var max.värdet runt 60-70 mikrogram per kubikmeter. Å andra sidan hade vi rejält med snö. Ändå var spikarna mycket tydliga bägge de åren precis vid midnatt då raketerna skjuts upp.

Raketernas partiklar är inte vägdammspartiklar utan består antagligen av en del farliga kemiska ämnen. I år har till och med en del raketer återkallats på grund av att de innehåller förbjudna substanser. Raketerna orsakar också många svåra skador.

SMHI varnar för vädret då man bör ha ordentliga vinterdäck på bilen, men de varnar inte för extremt höga koncentrationer av partiklar vid raketskjutning.

Min slutsats är att politikerna inte vågar röra folkets nöjen, i det här fallet nöjet att skjuta raketer i luften. Däremot kör man över trafiksäkerheten fullständigt genom att förbjuda dubbdäck. Framförallt miljömänniskorna bör ta sig en funderare över vad de sysslar med. Växthusgaserna är också ett område där politikernas ambitioner förmodligen är helt felriktade.

Inga kommentarer: