tisdag 17 januari 2012

Hög fordonsskatt leder till mer körning

Lena Ek menar att vi måste köra mindre bil. Har man en bil med dieselmotor men utan partikelfilter så kör man hellre bil än åker kollektivt. Anledningen är helt enkelt att fordonsskatten är så hög att det enda sättet att motivera för sig själv att betala skatten är att köra så mycket som möjligt. Själv har jag en bil med dieselmotor och får betala 7408 kr om året för detta nöje.

Anledningen till att myndigheterna satte så hög skatt en gång i tiden var att tvinga fram bilar med renare motorer. Det har man lyckats göra i och med att dieselmotorerna har blivit renare, drar mindre bränsle och har partikelfilter. De äldre bilarna behöver inte längre beläggas med en avsevärt högre skatt, som dessutom har motsatt effekt idag, alltså att ägarna kör hellre med bilen än åker kollektivt för att få lite valuta för den orättvisa skatten. Ska jag till Stockholm till exempel så tar jag hellre bilen än buss och tåg.

1 kommentar:

brodeur sa...

Man skall nog inte fästa sig för mycket vid detta "utspel", knappast förankrat inom alliansen eller C. Förmodligen något hoppklippt.

oavsett så är det inte lilla centern som realt riskerar att åka ur som besrämmer regeringens politik.