torsdag 16 augusti 2012

Nu har det varit tyst länge från mig om dubbdäck. Javisst tappar man kanske lite intresse för saken ibland, men det gäller att ta nya tag. Nu på sommaren kör man ju inte med dubbade vinterdäck.

Just nu håller kommunen på att lägga ny asfalt på vår gata. Gatan är klar, men trottoarerna återstår. Igår körde en av arbetarna en kompakteringsmaskin.

Dammet som yr kring maskinen syns bra. Vad som stör mig är att föraren kör utan någon form av andningsskydd. Att han dessutom röker, se cigaretten i munnen, gör inte saken bättre. Vad kommer inte detta att kosta i form av vård? Han kör så här i sitt jobb! Det är ju vi medborgare som får betala. Jag skickade en fråga till kommunen, men de har inte behagat svara.

Tanken flyger naturligtvis till den löjliga debatten om dubbdäck. Jag följer mätningen av PM10 på Hornsgatan året om och där kan man se att PM10 förekommer året om, även nu på sommaren när det inte finns några dubbdäck i trafiken. Visserligen är det högre värden på vintern, men det vet vi ju att det är så även i städer där dubbdäck är förbjudna, t ex i Tyskland.

Dubbdäck är viktiga för säkerheten vintertid, men faktiskt även övrig årstid. Sluta, snälla politiker, myndigheter och vissa forskare att tjata om dubbförbud. Hälsoläget blir definitivt inte bättre av att det inte finns dubbdäck, tvärtom!

DN
SvD

Inga kommentarer: