fredag 26 oktober 2012

Montera vinterdäck nu!

Kör in nya däck på barmark
De flesta bilister dröjer alltför länge med att montera vinterhjulen. Köper man nya vinterdäck fungerar dom längre som bra vinterdäck om man kör in dom först på barmark. Dels får dubbarna köras in i lugn och ro, dels sliter man bort det yttersta hårda skiktet så att det mjuka gummit får bättre grepp på is och snö. Sämst är att ge sig ut på vinterväglag direkt.

Dubbdäck säkrast
Vid halka ger dubbarna ett bättre fäste och vid extrem halka kan friktionen fördubblas jämfört med odubbade däck. Dessutom ruggar de ytan så att gummit får bättre fäste. Detta har särskilt stor betydelse för de som valt odubbat. Politiker och myndighetspersoner som inte vet bättre, och som påstår att odubbat fungerar lika bra som dubbat vet inte vad dom talar om.

Partiklar från däck ett mindre problem
Luftföroreningar från partiklar som bland annat trafiken orsakar är ett problem som en del mindre vetande påstår beror i första hand på dubbdäck. Detta är långt ifrån sanningen. Allt från avgaser, bromsdamm, däck, vägbana, sand och damm och förbränning orsakar partiklar. De farligaste kommer från förbränning och avgaser.

Sätt på dubbdäcken nu!
SvD och DN skriver, som dom gör alla år om olyckor som sker på grund av att det börjat frysa och snöa. Det är onödiga olyckor om alla monterar vinterdäcken i tid.

Inga kommentarer: