onsdag 7 oktober 2009

myndigheterna kidnappar Teknikens Världs däcktest

I DN finns idag en artikel om det kommande dubbdäcksförbudet på Hornsgatan i Stockholm. Om detta tema handlade också ett frukostmöte i Stadshuset som jag också var inbjuden till.

Även Robert Collin, Aftonbladet, har skrivit om dubbdäcksförbudet som kommer.

I sin blogg skriver Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd i Stockholm att centraleuropeiska vinterdäck är bäst och refererar till Teknikens Världs senaste däcktest, som hon lät dem redovisa på ett frukostmöte i Stadshuset på tisdagen där Stockholms stad och Vägverket var värdar.

Teknikens Värld har visserligen fått Continentals dubbfria centraleuropeiska vinterdäck TS-830 som totalvinnare, men hur de har fått fram sina resultat redovisar man inte. Man redovisar att man kör på ruggad is, men av bilderna på bilarna att döma så är det mycket bra grepp när de tar kurvorna. Om dubbdäcken försvinner så försvinner också ruggningen. Det som är mest dubiöst är att man inte redovisar de faktiska resultaten, bara poäng som man själv satt. Det är således omöjligt att analysera resultaten och jämföra dem med ett vinterprov som Aftonbladet redovisar på sin hemsida där de har testat exakt samma däck, men med helt andra resultat. Dessutom är det bara detta däck som har utmärkt sig. Det finns ett flertal andra däck av samma typ som ej har nått upp till samma nivå.

Att sedan som Ulla Hamilton gå ut och säga att centraleuropeiska vinterdäck är bäst är att lura bilisterna på ett mycket grovt sätt. Visst är just Contidäcket ett mycket bra däck, men på blankis där man verkligen har nytta av dubbarna ger de inte samma säkerhetsgrad. Köper en kund ett centraleuropeiskt däck av annat fabrikat kan de få helt andra egenskaper.

Däcktester kan göras på många sätt, ibland för att resultaten skall passa syftet. Jag får en stark känsla av att det är så Teknikens Värld har gjort i det här fallet.

Vill man ha bort dubbarna så har Teknikens Värld här lagt grunden för en sådan effekt. De kan väl ändå inte vara så naiva att de inte förstod vad de gav sig in på när de erbjöds att tala om sitt vinterprov på Stockholms stads och Vägverkets seminarium. Ulla Hamilton har helt enkelt kidnappat deras testresultat utan att redovisa allt annat de skriver om olika däcktyper.

2 kommentarer:

brodeur sa...

Säger inte det allt om TVs värdelösa test.

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

Det jag tycker är inte bra med TVs test är att man inte redovisar några resultat. Man kan således inte räkna ut friktionen, vilket innebär att dubbfria däck har sannolikt körts på mycket väl ruggad is. Dubbdäcken ruggar isen.