torsdag 12 februari 2009

Snöstrumpan ersätter inte dubbdäck

I senaste numret av tidningen Motor, nr 1 febr. -09, skriver man med stora rubriker att 'Snöstrumpan kan ersätta dubbdäck'.

Något mera missvisande gentemot läsarna kan man knappast finna när det gäller frågan om vinterdäck och då särskilt dubbdäck.

Autosock som produkten kallas säljs av M-shop, alltså Motormännens Riksförbund och här vill de uppenbarligen dra en lans för dess förträfflighet när det gäller att köra minst lika säkert som med dubbdäck. Som medlem blir jag mycket fundersam över nivån på denna konsumentinformation till läsare och medlemmar. Får det gå till så här?

Autosock är precis som man säger på hemsidan, en temporär lösning på hal väg, alltså för att ta sig loss. Det är tillåtet att köra upp till 50 km/t, men det står inget om hur långt man kan köra innan strumpan börjar bli utsliten. Själv körde jag häromveckan från Älvdalen söderut. I över 20 mil var det riktig isväg, alltså ända fram till Filipstad där saltet började göra verkan. Att köra 20 mil i 50 km/t är otänkbart. Till och med den tunga trafiken kör sina normala 80 km/t där det går.

Tanken med dubbarna är att de alltid finns på plats. Kommer jag ovetandes på en isig del av vägen så har jag nytta av dubbarna. Autosock måste man montera först efter att man har upptäckt halkan och förhoppningsvis kunnat hålla sig kvar på vägen.

Någon ersättning för dubbdäck är Autosock definitivt inte. Däremot kan produkten säkert vara bra för att ta sig loss från en plats där däcken annars bara spinner.

Som bilist bör man vara observant på att om Autosock monteras på framhjulen (framhjulsdriven bil) och man inte monterar samma utrustning bak, så får man ett mycket bättre grepp fram än bak. Skall man sedan köra i hastigheter upp till tillåtna 50 km/t så kan bilen bli mycket instabil. 'Bästa däck bak' är en vedertagen regel för att bibehålla körstabiliteten hos bilen. Om bakdäckens grepp släpper i sidled så snurrar bilen runt och risken för en kollision i sidled eller en avåkning är uppenbar.

Motors test är långtifrån vederhäftig. Risken är stor att dubbmotståndarna hos t ex Vägverket tar tag i detta test från Motormännen och hävdar ännu en gång att dubbdäck inte behövs.

1 kommentar:

Unknown sa...

”Grepp direkt – bilen rör sig framåt” (www.motormannen.se). Snacka om höga ambitioner. Fattas bara att bilen inte rörde sig alls, eller att den rörde sig åt fel håll. Autosock har fått en del beröm utomlands och jag förstår det. Bor man i ett land där isen är en sällsynt gäst på vägarna kan det vara smart att ha något sådant i bilen. Det kan stå mellan att kunna klara av en vägsträcka eller inte. Nu råkar vi bo i ett land som heter Sverige. Inte nog med att det är halt under halva året, vi får stå ut med Vägverket under hela året. Det är uppmuntrande att Sveriges främste bloggare inom området går emot strömmen. Tack för en bra artikel!