måndag 16 mars 2009

Expressens ledare

Expressens ledare 090315: Dödliga dubbar är en skrivning som går utanpå det mesta när det gäller felaktigheter och osaklighet, en hets i miljötider då det tydligen är tillåtet att säga vad som helst. Vem kan säga emot en stor tidning? Jag har skrivit ett mejl till dem, vi får se om de tar upp det i tidningen eller på nätupplagan.

Dubbar är inte giftiga!!
Ledaren börjar med en mindre felaktighet. De skriver att när dubbarna river upp sten på torra vårvägar så bildas giftiga moln. Påståendet är helt gripet i luften. Dubbar sliter mer när det är vått på vägbanan och några gifter producerar inte dubbarna. Vid våt vägbana förs smutsen delvis bort. Möjligen kan det komma en del cancerogena partiklar från vägbanan, men de kommer även från annat slitage, inte minst gummit i däcken kan producera en del sådana ämnen. Mer om de senaste rönen om de verkliga orsakerna till ökad dödlighet kan Du läsa här.

Inget generellt förbud mot dubbar i Europa
Dubbdäck är inte generellt förbjudna i Europa som man skriver. Överdödlighet som vägdammet leder till, skriver man. Vad vet man om det? Överdödligheten orsakas av förbränning, dels från fordon, dels från bostadsuppvärmning. Vägdamm orsakas dessutom inte bara av dubbar.

Varma vintrar - ingen halka?
Vidare, skriver man att varmare vintrar gör att man bör ompröva rätten att köra med dubb. Det är snarare tvärtom, att vintrarna nuförtiden leder till mer frekventa växlingar mellan plus- och minusgrader. I vinter har det varit extremt isigt vid flera tillfällen, särskilt tidigt på morgonen när folk har bråttom till jobbet, skolan mm.

Informationskampanjer lönlösa
Detta skriver man utan att veta ett dugg om hur det verkligen förhåller sig. Varifrån har Expressens ledarskribent fått sina informationer? Vad jag har hört så har försäljningen av dubblösa vinterdäck ökat kraftigt. Det tar förstås sin tid innan det märks, därför att vinterdäck håller minst 3-5 år innan de behöver bytas om man inte kör väldigt mycket.

Men här kommer orsaken till skrivelsen
Ledarskribenten skriver att orsaken till att Stockholms Stadshus behöver större befogenheter (att begränsa eller förbjuda dubbar) är att de måste klara EU:s mål om anständig luftkvalitet. Risken är stor att bara man klarar den gränsen så låter man den riktigt dåliga luften, som verkligen orsaker död, förbli så utan åtgärder. Dubbarna är således ett billigt slagträ i debatten om luftkvaliteten. Ledaren avslutas med orden Vi måste kunna andas in vårluften utan att fyllas av gift. Dubbarna producerar som sagt inga gifter, utan de kommer från förbränningen, men det vill man inte lyssna på.

Inga kommentarer: