måndag 2 mars 2009

Tveksam däcktest

I senaste numret av Råd & Rön, nr 2, febr -09, publicerar man en däcktest på sommardäck. Observera att på hemsidan har man också med en äldre test där förmodligen en del däcktyper har hunnit ersättas med nya. I DN Allt om motor.se har man en sammanställning av en del tester, bl a Råd & Röns test.

ICRT testar ett snitt för många marknader
Testet är gjort av den stora internationella konsumentföreningen i England, ICRT. Hos ICRT utför man tester åt 40 medlemmar från 37 länder. Detta innebär naturligtvis att testet blir ett genomsnitt för hela den marknad den skall täcka, i regel Europa. Däcktillverkare tillverkar ibland olika däck för olika marknader, vilket innebär att resultaten ibland inte gäller för vissa marknader.

Däck som inte finns på vår marknad
I det aktuella testet är ett sådant fall Nokians sommardäck, som i testet heter Nokian Z G2. I Norden säljer man ett annat däck som heter Nokian Hakka Z. Vad jag har förstått är dessa däck olika.

Uniroyal förekommer i testet med två olika däck, Rain Sport 2 och Rain Expert. På den svemska hemsidan för Uniroyal Sverige finns inte Rain Expert, däremot Rain Sport 1, antagligen ersättes det nu av 2:an.

Kända däck saknas
Gislaved är ett däck som fortfarande är ganska vanligt i Sverige och känt av konsumenten, men de finns inte med i testet.

Inte mängden som är viktig
Vid kontakt med Råd & rön låter de meddela att de anser att de har många fler däck än vad någon tidning brukar testa. Skillnaden är väl den att tidningarna testar däck som är aktuella för den nordiska marknaden.

Regummeringar saknas som motvikt till lågprisdäck
En ytterligare allvarlig brist är att trots att man har med flera däck av s.k. lågpriskvalité, så har man inte med en enda svensk regummering, som är kanske de allvarligaste konkurrenterna till lågprisdäcken. Jag är säker på att de svenska regummerarna är betydligt mer medvetna om vad som krävs på den svenska marknaden än vad en kinesisk tillverkare är.

Råd & Rön saknar expertis - däck är en komplicerad produkt
Jag tycker Råd & Rön skall skaffa sig expertis när det gäller däcktester. Testar de sedan vinterdäck och bara tar med dubbfria däck gjorda för den mellaneuropeiska marknaden, ja då är man verkligt illa ute. Vi får hoppas att de inte försöker lura den svenska konsumenten på det viset till hösten.

DN:s Alltommotor har gjort en intressant jämförelse mellan olika tester av vinterdäck.

Inga kommentarer: