lördag 23 oktober 2010

Ishalka kräver dubbdäck - även på ledbussar

Senaste nytt söndagen den 24e okt. Ännu större anledning att montera vinterdäcken om Du inte redan gjort det. Stanna annars hemma, eftersom sommardäck på ishalka är helt livsfarligt - bilen bara glider, det är bara dubbdäck som gäller.

Rapporterna om olyckor på grund av ishalka i samband med snöovädret över stora delar av Sverige duggar tätt. Det är inget snack. Väghållarna hinner inte åtgärda halkan, många bilister kör fortfarande med helt livsfarliga sommardäck i halkan och en del kör odubbat. De som kör odubbat måste lita på att de som kör dubbat ruggar isen åt dem.

Ledbussarna är närmast en skandal. Det är likadant varje vinter och bara att konstatera att ledbussar är mycket bra vid sommarväglag, men halka på vintern klarar de inte av. Egentligen borde även de förses, inte bara med riktiga vinterdäck, utan även med dubbdäck. Se även Aftonbladets artikel om busskaos.

Om politikerna vill att folk skall använda kollektiva transporter i större utsträckning, så måste de se till att de fungerar i alla väglag, inte bara sommartid.

2 kommentarer:

ted sa...

Hej Halvard, Vilka däck gäller idag? Hakkapelitta 7? Finns det fler alternativ förutom Continentals sortiment, som jag helst inte vill gynna.

Hälsningar
Thomas Edwass

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

Hej Thomas,
Ja, Continental är bland de bästa i tidningarnas tester, men det finns också andra som är mycket bra. Hakka 7 vann t ex Aftonbladets test, om vi talar om dubbdäck. Robert Collin har väldigt många års erfarenhet av däcktestning och man kan nog lita på hans resultat. Teknikens Värld är också duktiga, men har en annan filosofi där de gärna vill framhäva de dubbfria däcken. Detta gör de genom att köra på en is som liknar dubbriven is. På blankis kan dubbfritt inte jämföras med dubbdäck.

Ett något billigare alternativ, som kom bra ut i Collins test är Bridgestone.

Lycka till! Halvard