tisdag 9 november 2010

Förbjud sommardäck vid vinterväglag!

Kravet på vinterdäck som gäller från 1 december är naturligtvis helt fel. Det borde varje sunt tänkande människa som sysslar med trafiksäkerhet inse. Sommardäck på snö och is gör bilen nästan helt okontrollerbar. Dagligen rapporterar tidningarna om kaos ute på vägarna.

Istället borde kravet gälla från 1 oktober. Då skulle dessutom gummiverkstäderna få det lite lugnare. Nu väntar många bilister på att snön skall komma och sedan kräver de att gummiverkstaden snabbt monterar deras vinterdäck, trots att det står långa köer utanför.

Sommardäcksförbudet vintertid skall naturligtvis också gälla bussar. De används ju för personbefordran.

Tillägg kl 23 den 10e: Dubbdäcksväder igen i Stockholmsområdet!

2 kommentarer:

brodeur sa...

Blir lika förvånad varje gång man ser folk tuffa omkring med sommardäck trotts att första snön redan har kommit. Begriper de inte att sommardäck är helt kassa vid minsta halka. Lagen som den är skriven nu är koko, klart det skall vara krav på vinterdäck från 1 dec och vid vinterväglag innan.
Nu är det så luddigt skrivet att det är ok att puttra runt med sommardäck i januari om det är 4+ och sol. Att det 3 timmar senare är 0 grader och mörkt och halt hjälper inte sommardäcksnisse det minsta.

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

Ja, det är tokigt att man får köra med sommardäck bara för att det är barmark på den väg man råkar vara på. Dags att försöka påverka Trafikverket att skärpa till bestämmelserna. Tar man bort dubbdäcken helt så får man nog sänka hastigheterna kraftigt.