söndag 28 november 2010

tillåtet med sommardäck ännu

Vintern fortsätter. Man skulle kunna tro att vi är framme i februari, men fortfarande är det tillåtet att köra med sommardäck!

50 trafikolyckor rapporterade i Stockholm!

På onsdag den 1 december blir det obligatoriskt att använda vinterdäck i hela landet, helt enkelt därför att det lär råda vinterväglag i hela landet just nu. Att inte kräva vinterdäck förrän 1 december och samtidigt säga att det gäller vid vinterväglag är ologiskt. Hur kan det komma sig att det är tillåtet att köra med sommardäck vid vinterväglag den 30 november eller den 1 oktober för den delen?

Min uppmaning till Trafikverket är att se över kraven för vinterdäck på såväl personbilar som på tunga fordon. Det vore fullt rimligt att kräva vinterdäck vid vinterväglag, utan några datumgränser.

Just nu får man vara glad att det finns de som kör med dubbdäck så att de hjälper till att rugga isen, som på sina ställen kan vara riktigt hal.

2 kommentarer:

Lars på cykeln sa...

Vinterdäck i all ära men vida viktigare är förmågan att hantera sin bil i alla väder. Det har gömts och glömts idag - liksom snökedjor.
Bekymra dig inte om datum och vinterdäck, bekymra dig istället för att förarskicklighet har satts på undantag och nedprioriterats. Glöm inte att en skicklig förare på slitna sommardäck är vida säkrare än en dålig på sprillans nya dubbdäck så här i halkan.

Unknown sa...

Hej Lars,
Du har uppenbarligen aldrig jämfört slitna sommardäck och riktiga vinterdäck på en isbana. Man får vara glad om man överhuvudtaget kommer igång med sommardäcken! När man väl fått upp farten går det inte att få stopp på bilen oavsett hur skicklig Du är. Det är naturkrafter det är fråga om, inte Din egen skicklighet.

Man måste utgå från alla bilförare i Sverige, inte en liten klick som anser sig vara skickliga bilförare.