måndag 10 maj 2010

Dubbförbud klart, nu kommer annat

Nu när dubbförbudet är klart i Stockholm (Hornsgatan än så länge) och i någon annan stad, så tar forskarna fram nästa 'fara'. SvD publicerar en artikel om att partiklar från bromsar är farligare än dubbdäck och dessutom finns effekten året runt, vilket det inte gör med dubbdäck. Dubbdäck används bara vintertid och eventuella partiklar som kommer från dubbdäcken märks endast torra dagar. Detta har man sett särskilt väl i vinter då det har funnits mycket snö och is. Nivåerna på Hornsgatan har varit mycket låga och det beror inte på dubbförbudet. Många bilister har trotsat förbudet eftersom de inte var beredda att slänga ut flera tusen kronor på nya däck när de befintliga dubbdäcken fortfarande var i god ordning.

Bromsning kan inte förbjudas
Forskarnas larm nu om bromsarna hade man mycket väl kunnat ta fram tidigare, men då la' man allt krut på att påverka politiker så att dubbdäcken skulle förbjudas. Men man kan knappast förbjuda bilisterna att bromsa! Det får väl bli hydrauliska bromsar istället, kanske elektriska, vad vet jag? Under tiden får vi leva året om med en fara som är antagligen mycket värre än dubbdäcken. Dubbdäcken har ju trots allt en avgörande betydelse för säkerheten vintertid, framförallt för de som kör odubbat.

Tunnelbanan värst
Det har tidigare visats att luften i tunnelbanan är upp till 10 gånger farligare än ute på gatan. Här skall ju hela tågsätt bromsas in vid varje station. Åk inte tunnelbana, det är mycket friskare i bilen där man dessutom har luftfilter!

Inga kommentarer: