tisdag 11 maj 2010

Mps förslag kostar 5-7000 kr per bil

Mps förslag publicerat i DN att utvidga dubbförbudet i Stockholm 2011-2012 till hela staden är helt vansinnigt. Det visar att Mp har absolut ingen känsla för människors ekonomi, bortsett nu från de viktiga säkerhetsmässiga aspekterna. Nya vinterdäck till en bil kostar 5-7000 kronor och det är endast en del som verkligen behöver köpa nya däck för att de gamla är utslitna. De gamla dubbdäcken lär inte bli så lättsålda.

Ett eventuellt dubbförbud måste föregås av en övergångstid på minst 3-5 år då folk har tid på sig att anpassa sig till den nya situationen. Dessutom behöver säkerligen myndigheterna som är ansvariga för trafiksäkerheten tid på sig att anpassa till en helt ny trafiksituation. Troligen måste tillåtna hastigheter sänkas, bättre vinterväghållning måste planeras osv.

Dra inte ur dubbarna!
En kommentar har varit att man skall dra ur dubbarna så är det lätt fixat! Detta tillvägagångssätt är inte att rekommendera, även om det tyvärr blir vad många gör i sin desperation att spara slantar. Ett dubbdäck är konstruerat för att fungera med dubb. Plockar man bort dubbarna så ändras däckens egenskaper och de kan få mycket dåligt grepp på blankis. Politiker och myndigheter tar på sig ett stort ansvar om man beslutar om dubbförbud i hela Stockholm utan en skälig övergångstid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

men hallå, det går att ta ur dubben!
Det kostar inget mer än lite svett och tårar :-P

halvard.nilsson@telia.com (Halvard Nilsson) sa...

Tack för kommentaren om att det går att dra ut dubben. Jovisst går det, men ett dubbdäck är konstruerat att fungera ihop med dubb.

Gummiblandningen är anpassad för det och om man drar ur dubben så blir det ett annat sorts däck med andra egenskaper. Skall man byta till dubbfria däck så skall man köpa just sådana däck, annars blir säkerheten lidande. Den blir ju ändå lidande i och med att all dubbrivning försvinner, man behöver inte förvärra sakernas tillstånd genom att använda ett dubbdäck utan dubb.