måndag 7 mars 2011

Vad var det jag sa'?

Det stora Aphekomstudien inom EU, där professor Bertil Forsberg, Umeå universitet, har lett den svenska delen av undersökningen, visar nu äntligen att det är avgaserna som är det stora problemet när det gäller olika sorters sjukdomar i luftvägarna och även hjärtkärlsjukdomar. Artikeln finns i Aftonbladet.

Städer som Bukarest, Rom och Aten, där det inte förekommer ett enda dubbdäck, är bland de värsta platserna när det gäller luftföroreningar från trafiken. För Stockholms del har vi så pass ren luft, som ligger inom normerna vad gäller de ultrafina partiklarna, att forskarna inte kunde hitta någon skillnad när de räknade på påverkan av livslängden. Antagligen må Hornsgatan m fl gator undantas eftersom trafikmängderna där skapar problem. På Hornsgatan kan det finnas då och då över 100 miljoner små partiklar per liter luft. Tänk på det nästa gång Du går utefter en hårt trafikerad gata. Inte underligt att mer än 500 barn, som bor nära hårt trafikerade gator i Stockholm har astma på grund av luftföroreningar. Partiklarna kommer inte från dubbdäck!

Det är dags att politikerna som har inriktat all sin kraft mot dubbdäcken börjar förstå vad det egentligen är fråga om och slutar ödsla energi på att minska trafiksäkerheten vintertid genom att förbjuda dubbdäck.

Inga kommentarer: