lördag 12 februari 2011

Självklar prioritering?

I en artikel i Aftonbladet säger verksamhetschefen på ortopeden hos Karolinska att det är självklart att man får prioritera att ta hand om halkolycksfall, vilket drabbar planerade operationer som då ibland måste skjutas upp.

Är det verkligen så självklart att sådana halkolycksfall skall prioriteras? De som halkar gör det oftast på grund av sin egen oförsiktighet. Det finns bra vinterskor och det finns broddar, dubb mm. Risken att halka då man har sådant på fötterna är mycket liten.

Frågan är om den hårt ansträngda sjukvården skall behöva ta hand om alla halkolyckor utan att kräva ersättning för vården. Det löses lätt genom att man tecknar en olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen (vilket många redan har!).

Envisas man att springa ut med motsvarande sommardäck under fötterna får man väl ändå skylla sig själv. Det är lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag. Nu är det knappast möjligt att lagstifta om att man skall ha vinterutrustning under fötterna vid vinterväglag, men en kampanj vore inte så dumt, istället för idiotiska kampanjer om att man skall köra odubbat (på bilen alltså).

Inga kommentarer: